Ofis

Ülkemizde Ofis Mobilyası Sektörü

proffice-ofis-mobilyasi

ÜLKEMİZDE OFİS MOBİLYASI SEKTÖRÜ

sakarya-sef-koltugu-fiyatlari

sakarya-sef-koltugu-fiyatlari

Türkiye’de büro Mobilyası Üretimi ve Tüketimi:

ÜLKEMİZDE OFİS MOBİLYASI SEKTÖRÜ, Türk ofis mobilyası endüstrisi, çoğu geleneksel yöntemlerle çalışan atölye tipi, küçük ölçekli işletmelerin ağırlıkta olduğu bir görünüme sahiptir.
Buna karşın son yıllarda orta ve büyük ölçekli işletmelerin sayısı hızla artmaya başlamıştır.
Devlet İstatistik Kurumu 2002 Genel Sanayi ve İşyerleri Sayımı geçici sonuçlarına göre; Türkiye’de mobilya sektöründe faaliyet gösteren işletme sayısı 29.346’dır.
Bu alanda istihdam edilen kişi sayısı ise aynı sayıma göre 92.567 kişidir. Diğer yandan sektörde sigortasız çalışan eleman sayısının fazlalığı düşünüldüğünde toplam istihdamın bu rakamın çok üzerinde olduğu söylenebilir.
Sektörde fabrikasyon üretim yapan firmaların sayısı her geçen gün artmaktadır. Mobilya ve orman ürünleri sektöründe faaliyet gösteren yabancı sermayeli firma sayısı ise 34’tür.

Türkiye’de mobilya sektörü, pazarın yoğunlaştığı ve/veya orman ürünlerinin yoğun olduğu belirli bölgelerde toplanmıştır.
Önemli mobilya üretim bölgeleri toplam istihdamdaki paylarına göre:
İstanbul, Ankara, Bursa, Kayseri, İzmir ve Adana şeklinde sıralanmaktadır. Bunun dışında Bolu, Eskişehir, Sakarya, Zonguldak, Trabzon, Balıkesir, Antalya ve Burdur’da da mobilya üretimi yapılmaktadır.
İstanbul’da mobilya sektörü muhtelif yerlere dağılmış olmakla beraber, en önemli iki merkez İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Masko (778 mağaza) ve küçük sanayi sitesindeki Modoko (350 mağaza)’dur.

Ankara mobilya üretim sektörü

Ankara mobilya üretiminde her zaman için önemli bir merkez olmuştur.
Ankara’da mobilya sektörü Siteler semtiyle özdeşleşmiştir.
Siteler 1960’lı yıllarda Marangozlar Odasının önderliğinde kurulmuş olup, bugün 5.000 dönüm arazi üzerinde faaliyet gösteren büyük bir organize sanayi bölgesidir.
Bölge küçük ve orta ölçekli mobilya üretimi yapan birçok işletmeyi barındırmaktadır. Sitelerdeki kayıtlı firma sayısının 10.000’i aştığı sanılmaktadır. Ancak bu işletmeler emek yoğun işletmeler olup, büyük ölçekli üretim yapan firma sayısı azdır. Büyük ormanlık alanlara sahip olan ve bunun sonucu olarak ağaç sanayiinin hızlı bir gelişme gösterdiği Bursa-İnegöl Bölgesi de gelişme dinamiği yüksek bir bölgedir. Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunmasının getirdiği ticari hareketliliği ve hammadde kaynaklarına yakın olmasının avantajını iyi değerlendiren İnegöl bugün artık mobilyasıyla da anılmaktadır. Bölgenin ihracatta yakaladığı başarı, Bursa-İnegöl’ün mobilyada önemli bir uluslararası merkez olma yolunda olduğunu göstermektedir.
Kayseri’de mobilya sektörünün yükselişi kanepe, koltuk ve yatakla başlamıştır.
Teknolojik gelişmeler ve yeni yatırımlarla bugün mobilyanın her dalında üretim yapan firmaları ile Kayseri, Türkiye’nin önemli bir mobilya merkezi haline gelmiştir. Şehir sektörün en büyüklerini içerisinde barındırmaktadır.

Türkiye’nin Mobilya İhracatı:

Türkiye’nin mobilya ihracatı, 2009 yılındaki ekonomik kriz nedeniyle yaşanan küçük düşüş dışında, son beş yıldır sürekli artış göstermiştir. Türkiye, 2006 yılında 799 milyon $ değerinde mobilya ihraç ederken, 2010 yılına gelindiğinde söz konusu sektörden ihracatını 1,4 milyar $’a kadar yükseltmeyi başarmıştır.
2010 yılında Türkiye’nin mobilya sektöründen en fazla ihracat yaptığı ülke Irak olmuştur.
Sektörde Türkiye’nin toplam ihracatının %14,8’i Irak’a yapılmış olup, bu ülkeye 209 milyon $ değerinde ihracat gerçekleştirilmiştir. Sektör ihracatında ikinci sırayı Almanya almış ve 135 milyon $’la söz konusu ülke Türkiye’nin mobilya ihracatından %9,6 oranında pay almıştır. Bu ülkeleri sırasıyla İran (%6,5), Azerbaycan (%5,9) ve Libya (%5,3) takip etmiştir.
2010 yılında mobilya sektöründen en fazla ihracat yapılan kalem 750 milyon $’la mobilya aksam ve parçaları olmuştur. Onu 541 milyon $’la oturmaya mahsus mobilyalar, 101 milyon $’la ise şilte mesnetleri ve yataklar izlemiştir.

Türkiye’nin Mobilya İthalatı:

Türkiye mobilya sektörü ihracatı ithalatından yüksek olan nadir sektörlerden biridir. Bu özelliği itibariyle bakıldığında; katma değeri yüksek olan mobilya sektörünün ithalatı 2006 yılında 540 milyon $ iken, 2010 yılında 738 milyon $ değerinde gerçekleşmiştir.
2010 yılında Türkiye’nin en fazla mobilya ithal ettiği ülke 276 milyon $’la Çin olmuştur. Türkiye’nin toplam ithalatının %37,4’ü Çin’den yapılmış olup, onu %10,2’yle Almanya, %9,3’le İtalya, %5,3’le Polonya ve %4,9’la Fransa takip etmiştir.
2010 yılında mobilya sektöründe Türkiye’nin en fazla ithalat yaptığı kalem 405 milyon $’la oturmaya mahsus mobilyalar olmuştur. İkinci mal grubu ise 242 milyon $’la mobilya aksam ve parçalarıdır.
www.proffice.com.tr
proffice.sahibinden.com

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir